Boekdruk museum Dordrecht heeft een bijdrage mogen leveren aan de Engelstalige documentaire film “Information Circulation and Queen Elizabeth I – A Documentary”. Deze is gemaakt door Emma en Merel van de The Anne Boleyn Files and Tudor Society. De filmLees verder…
Drukkerij Cauwe naar Dordrecht
Geschiedenis wordt voortgezet De drukkerij van Bruno Cauwe is over gegaan naar het Boekdruk Museum Dordrecht. De Thomson degel is nog steeds in productie te zien. Daar worden druppelvangers, glasrokjes en servetten mee gedrukt. Hier een mooie film over hetLees verder…
Drukken als Gutenberg
Rond 1450 gebruikte Johannes Gutenberg (de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa) een wijnpers die hij modificeerde tot drukpers. Zo’n pers was gemaakt van hout en door middel van een grote schroef werd deze pers op spanning gebracht. Gutenberg voorzag de schroefLees verder…
Boekdruk – Hoogdruk – Letterpress
Drie termen die allemaal betrekking hebben op de druktechniek die inkt overbrengt van hoger gelegen delen van de drukvorm op het papier. De drukvorm is dus altijd in spiegelbeeld om er leesbaar drukwerk van te vervaardigen. Hieronder de uitleg inLees verder…
Gieten van losse letters
Gutenberg heeft het drukken met losse letters uitgevonden. Maar hoe werden die losse letters vervaardigd? Stappen voorafgaand aan het gieten van letters Voor het gieten wordt er uit staal een pons gemaakt waarin het gewenste letterbeeld wordt gestoken. Dit wasLees verder…
Hoe komen wij aan ons schrift?
Om met elkaar te kunnen communiceren is taal ontstaan en later ook het schrift. Het eerste (beeld)schrift bestond uit plaatjes, denk maar aan rotstekeningen en de Egyptische hiëroglyphen. De Feniciërs uit het midden-oosten zijn vermoedelijk de uitvinders van het eersteLees verder…
Nieuwe handpers uit 1830
Recent hebben we een nieuwe handpers kunnen toevoegen aan het museum. Deze handpers is naar voorbeeld gebouwd door J.P. Lejeune in Brussel. Bouwjaar omstreeks 1830. Het contragewicht heeft de vorm van de Belgische Leeuw. Richard Whittaker Cope is de uitvinder van deLees verder…
Bevrijdings Linodruk Dordrecht
Ad den Houter van het Boekdruk museum drukt op bijgaande film een speciale linodruk over de bevrijding van Dordrecht, zeventig jaar geleden. De linosnede is gemaakt door Frank van der Leer en zal in een beperkte oplage worden verkocht bij drukkerijLees verder…
Zilverfoliedruk met preeg
Drukkerij RAD mocht voor het Oranjecongres van 2014 een programmaboekje maken. Het werkend Boekdruk Museum (toen nog grafisch museum Adland) heeft hier een belangrijke bijdrage in geleverd. Op Tangerine papier werd een combinatie van zilverfolie en een preeg gebruikt. Hiervoor werden twee van deLees verder…